Tarina

MiLanka Craft on syntynyt rakkaudesta käsitöihin ja luonnonmateriaaleihin

MiLanka Craft on syntynyt vuonna 2012 yhden kotiäidin rakkaudesta käsitöihin ja luonnonmateriaaleihin. Milka Jokela lähti opiskelemaan tekstiiliartesaaniksi hoidettuaan ensin kahta poikaansa kotona 3- ja 4-vuotiasksi asti. Mummon perintönä saadut kangaspuut pääsivät käyttöön heti opiskeluaikana. Niillä mummo on aikoinaan kutonut kansallispukukankaita myyntiin.

MiLanka Craft - Milka Jokela

Harrastuksesta syntyi unelma ja unelmasta oma yritys

Käsitöistä tuli hoitovapaalla niin vakava harrastus, että Milka alkoi pohtia, voisiko lähteä opiskelemaan käsityöalaa. Loimaalta löytyi sopiva opinahjo. Heti opiskelun alkuajoista lähtien mielessä oli unelma omasta yrityksestä. Vuonna 2012 ja 2013 valmistui aviomiehen remontoimana tekstiiliateljee omassa pihapiirissä sijaitsevaan vanhaan hirsinavettaan. Toiminimi MiLanka Craft aloitti toimintansa samoihin aikoihin.

Luonnonläheisiä, ekologisia ja laadukkaita tekstiilejä

MiLanka Craftin tavoitteena on valmistaa luonnonläheisiä, ekologisia ja laadukkaita tekstiilejä kodin monenlaisiin käyttötarpeisiin ja sisustukseen. Luonnon omat materiaalit, kuten pellava, puuvilla ja villa palvelevat ihmistä parhaiten. Tilauksesta voidaan valmistaa tuotteita myös julkisiin tiloihin ja yrityksille.

Värit tekstiileihin luonnosta

Luonnonvärjäys on kiehtonut Milkaa opiskeluajasta lähtien. On mielenkiintoista katsella väjäysliemessä lepääviä villalankoja ja odottaa rauhassa uutta yllätyksellistä värisävyä luonnon ihanista väreistä. Melkein kaikista kasveista ja sienistä saa jotakin värejä villaan. Villa onkin se, mitä MiLanka Craftissa useimmin värjätään. Villalangat päätyvät yleensä myyntiin sellaisenaan, tai sitten niistä kudotaan lempeitä ja lämpöisiä vauvan huopia. Käsinvärjääminen on hidasta. Sen paras ajankohta on alkukesällä, jolloin kaikki kasvit ovat tuoreita ja parhaimmassa värjäysiässä. Ensimmäiset villahuovat Milka kutoikin juuri kasveilla värjätyista langoista opinnäytetyönä.

Kestävän kehityksen tuotteita vaihtoehtona massatuotannolle

Toistaiseksi yhden ihmisen yrityksen valmistamat tuotesarjat ovat pienehköjä, joten yritys ei varsinaisesti kilpaile teollisen tuotannon kanssa. Sen sijaan MiLanka Craft pyrkii tuottamaan kestävän kehityksen tuotteita vaihtoehtona luontoa ja energiaa kuluttavalle massatuotannolle. Lisäksi hitaammin ja rauhassa sydämellä valmistettavat tuotteet saavat ”sielun” ja arvonsa juuri ekologisen ja energiaa säästävän käsityömenetelmänsä ansiosta. Toisinaan hyvää kannattaa odottaa.

Onnellisuutta voikin tuoda se, että emme saa kaikkea tässä, nyt ja heti, vaan taidokkasti ja yksilöllisesti juuri meille valmistettu uniikki laatutuote saapuu ilahduttamaan pitemmän valmistusaikansa päästä – ja iloa riittää loppuelämäksi! – Milka Jokela